Onbegrip

stan_laurel___saps_at_sea

Ik snap nog steeds niks van dat Wie Is De Mol. Ik snap ook niets van dat vreselijke afzien op dat tropische eiland, terwijl er toch altijd een cameraploeg met kouwe cola en hamburgers in de nabijheid is. Ik snap niets van die bonnetjesaffaire. Ik snap niet dat de VVD minister van Justitie en Veiligheid Bolke de Beer, vervangen heeft door Reinaert de Vos. Ik snap niks meer van Jan Mulder als voetbalanalist. Ik snap niet dat er nooit een echte ruige rockband tegen alle afspraken in gewoon drie minuten door blijft spelen bij DWDD. Ik snap niet waarom elke jonge cabaretier inclusief onze minister president meent Freek de Jonge, die rond oudjaar verreweg de beste voorstelling had, zo nodig moet afzeiken. Ik snap niet dat er iemand geboeid naar waterpolo kan kijken. Ik snap niet waar in Amsterdam plotseling al die ijswinkeltjes vandaan komen. Ik snap niet dat Ajax niet van Heracles kan winnen. Ik snap niet dat de ooit geniale John Cleese zichzelf zo’n afgang bezorgt voor wat poen van Specsavers. Ik snap niks van dat revival van Godverdomme weer een kras in m’n plaat!

Ik snap zo veel niet. Ik snap niet meer welke BN-er er in welke loterijcommercial zit. Ik snap niet waarom er toch nog altijd 120.000 mensen naar Studio Powned kijken. Ik snap niet wat Airbnb is. Ik snap niet dat restaurant Bussia (Reestraat 28-32) nog geen ster heeft.  Ik snap niet waarom  J.W. Roy niet meer in het Nederlands zingt. Ik snap niet wat Extra Vers Bier is. Ik snap niet hoe alle journalisten weten dat wij allemaal bang zijn. Ik snap niet hoe een opiniemaker opinie maakt. Ik snap niet waarom iemand een los lopende Mechelse herder gaat aaien.  Ik snap niet hoe alle  journalisten weten  dat wij met z’n allen steeds minder vertrouwen  hebben in de politiek. Ik snap niks meer van al die korte- lange-baan-sprint-shorttrack- Nederlandse- Europese-Wereld-schaatskampioenschappen. Ik snap niet dat Claudia de Breij die Louis Davidsring niet meteen doorgegeven heeft aan Brigitte Kaandorp. Ik snap niet waarom je als je je bril niet op hebt in de badkamer altijd nog zo’n klein zilverpapiertje van het tuitje van een nieuwe tube tandpasta af moet pulken. Ik snap niet wat er nu zo lekker is aan verse muntthee.

En er is nog meer dat ik niet snap. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom iemand een cruise gaat maken in een drijvend flatgebouw.  Ik snap niet dat Jeroen Krabbé  ons nog niet verteld heeft hoe goed ie bevriend was met David Bowie. Ik snap trouwens ook geen moer van dat wollige gelul over kunst van  z’n zoon.. Ik snap niet dat er nog mensen zijn die geen jeuk krijgen van die hartstikke vrolijke eigenheimer die Erben Wennemars heet. Ik snap niet dat de chimpansees in Artis ongestraft oerwoudgeluiden kunnen maken als Riechedly Bazoer langs loopt. Ik snap niet waarom er plotseling zoveel merken met  een Q zijn.  Ik snap niet wat biologische drop is.  Ik snap niets van die mensen die Jorgen Raymann zo leuk en geestig vinden. Ik snap niet dat Parijs en Dakar tegenwoordig in Zuid Amerika liggen. Ik snap niet waarom iedere Hollandse rapper volstrekt onverstaanbaar is. Ik snap niet waarom zo’n mislukte creatie van de Schepper als de pandabeer niet vreedzaam mag uitsterven. Ik snap niet waarom er vandaag de dag zo vaak gejankt wordt op de televisie. Ik snap niet dat Dion Graus  niet uit de Tweede Kamer stapt om Donald Trump te gaan helpen bij zijn verkiezingscampagne. Ik snap trouwens ook niet dat vandaag de dag een beetje goed verdienen graaien heet.

Wat ik dus echt helemaal niet snap is dat parlement en kabinet nu al maanden lang hoofdzakelijk ouwehoeren over triviale onbenulligheden zoals bonnetjes, te late excuses, kamervoorzitters, stiekeme commissies, trutholaatjes die de kamer verlaten. Inplaats van de echte belangrijke problemen aan te pakken. Dat je voor veertig vierkante meter in Amsterdam Oost twee ton moet neerleggen. Dat je bij Transavia jassen hoeden en tasjes onder je stoel moet proppen of op je schoot moet nemen vanwege die kut rolkoffers.  Dat iemand zich veiliger voelt door een paar melkmuilen met mitrailleurs.  En wat ik dus echt absoluut helemaal niet snap is wat er heden ten dage nou zo fout is aan een rijke babyboomer die op de Keizersgracht woont.

F. Pels