Pietpraat

b-en-wHet wordt de regering alom en vooral door die hoor-mij-eens-prachtig-praten- Aad van den Heuvel, verweten. Dat ze de toestroom van vluchtelingen van te voren al hadden kunnen aan zien komen, En dat ze te laat waren met het nemen van passende maatregelen. Dat onze minister-president toen het er op aan kwam nergens te bekennen viel. Terwijl hij toch druk in de weer was om gratis Coca-Cola te regelen voor al die arme ontheemden. Er ontbrak een ferm, duidelijk en probleemoplossend standpunt, vonden vooral veel krantenredacties en dus ook de rest van de Nederlandse bevolking.  Natuurlijk enerzijds, maar uiteraard ook anderzijds, betoogden, behalve Wilders, alle politici. En de voor- en tegenstanders riepen tegen elkaar ‘smerige racisten’ en ‘daar moet een piemel in’.  Met andere woorden: de groeperingen enerzijds en anderzijds dreigen elkaar in de nabije toekomst de schedelpan in te slaan.

Je zou zeggen, daar heeft onze regering van geleerd. Maar nee hoor. Dat andere hete hangijzer dat je niet eens aan hoeft te zien komen, maar waarvan je vrij exact de begindatum weet: De Zwarte Piet Discussie. Daar weet die slappe Haagse hap ook absoluut geen raad mee. Behalve Geert Wilders natuurlijk. Die polariseert Maurice de Hond ook hier mee weer behendig zijn kant op. En als u nu gaat roepen: ‘Ja maar deze tweespalt is toch vele malen onschuldiger,’ gaat u wel even voorbij aan de waarschijnlijk nog grotere hoeveelheid voze racistische verwensingen en doodsbedreigingen dan bij de vluchtelingen problematiek. Met andere woorden: de groeperingen proPiet en antiPiet dreigen elkaar in de nabije toekomst de schedelpan in te slaan.

Om straks kindonterende gewelddadigheid bij intochten van Sint Nicolaas te voorkomen zijn onze bewindvoerders alweer te laat. Maar door nu krachtdadig op te treden zouden ze voor vijf december nog veel ongenoegen in de kiem kunnen smoren. En wel met de (voor 2016) volgende maatregelen; Tussen 11 november en 5 december is het verboden, op straffe van 160 uur taakstraf als schoorsteenveger, dat iemand zich nog op enigerlei wijze zwart schminkt. (Urgente militaire acties uitgezonderd). En dat Zwarte Pieten uitsluitend verbeeld mogen worden door mensen met een donkere huid. Waarbij de regering denkt aan de hier wonenden Afrikaners, Surinamers, Antilianen, Indo’s, Molukkers en vooruit dan maar, Turken en Marokkanen. Dit met de uitdrukkelijke vermelding dat onze gekleurde medemens voor zijn Zwarte Piet-diensten betaald dient te worden. Met een ondergrens van 20 euro per uur.

Deze paar simpele verordeningen zullen, mits consequent en vastberaden uitgevoerd, de discussie ogenblikkelijk doen verstommen. De tegenstanders die op hoge toon schande spraken van de smakeloze wijze waarop  nakomelingen  van slavenhandelaren  (spreek uit: alle blanke Nederlanders) schoensmeer op hun gezicht smeerden om op deze manier schaamteloos voor slaaf te spelen, hebben  plotseling geen poot meer om op te staan. Vooral niet omdat nu nakomelingen van slaven en andere slachtoffers van discriminatie zichzelf bij vol bewustzijn lenen voor het spelen van de rol van Zwarte Piet. En daar als een vrij man of vrouw nog voor betaald krijgen ook.

En de voorstanders, die vonden dat Zwarte Piet onschuldige folklore was.  En zich groen en geel ergerden aan al die halfbakken boterzachte o zo ludieke alternatieven zoals Regenboog, Gekleurde, Gestippelde,Gestreepte, Geveegde Piet. Die komen ook aan hun trekken. Hun geliefde Zwarte Piet blijft zwart. En niet zomaar zwart. Nee, echt zwart. Dus die weten ook niet meer aan wie ze hun haatmail moeten sturen.

Een bijkomend voordeel is dat dat hele duffe Sinterklaasfeest weer gaat swingen. Sommige Pieten nieuwe stijl zullen hun klassieke Pieten rol blijven spelen: Zoewarte Piet, zo zoewart als roehoet. Maar omdat de ZP anno 2016 een vrij mens  is met een eigen vrije mening, kunnen ze alles zeggen wat ze willen: Zeg, Sint. staat er in dat dikke boek  nou ook  dat  met goedkeuring van jouw kerk zowat alle Indianen in Midden-Amerika zijn uitgemoord?’  ‘Even een vraagje tussendoor BaasKlaas: bent u nou voor of tegen het gebruik van condooms?’  Eerlijk zeggen Sint Nicolaas, hebt u in voorbije eeuwen zich weleens vergrepen aan een klein zwart jong Pietje?’ Wat nou, Piet geef me dat pakje even aan. Sta zelf op met die dikke kont van je. Verklede boekhouder!’. Ja kinderen, ik heb nieuws voor jullie, Sinterklaas bestaat niet!. Maar Piet wel! Die heeft een Turkse groentezaak op Oudegracht 46.’

En ook de interactie tussen Piet en publiek wordt boeiender, spannender en moderner: ‘Zal ik jou ‘ns een pepernoot keihard tegen je bolle kop gooien,achterlijke achter, achter, achter kleinzoon van een smerige slavendrijver?!’ ‘En nou zingen jullie voor Zwarte Piet met z’n allen Respect van Otis Redding!’ Als jij stout geweest bent, beste jongen, hoef je bij deze Marokkaanse Piet niet bang te zijn voor de zak of de roe. Hij pakt je alleen je iPad af!’  En deze verfrissende ZP mentaliteit zal ook in no time terug te vinden zijn in de gedichten. Zoals;  ‘Ja he, dat zouden jullie best wel willen/Met z’n tweetjes lekker naar mijn Antillen/Maar deze Piet is die bleekscheten op z’n eiland  zat/Hier dus twee kaartjes voor het De Mirandabad’.

Mocht dit sommige mensen te ver gaan, dan kunnen ze natuurlijk de Zwarte Piet van hun keuze verzoeken om zich aan een meer traditioneel rollenspel te houden. Waarbij die mensen zich dan wel moeten realiseren, dat een opdracht uitvoerende Piet niet twintig maar veertig euro mag rekenen. En voor u nu gaat vragen of dit allemaal niet veel te duur wordt voor de minder modale Nederlander. Het spreekt vanzelf dat de regering komt met een lastenverlichtende  maatregel. In de volksmond Zwarte Sjoemel Subsidie genoemd gaat  worden. Overigens kunnen zij die wel ruim in de slappe was zitten een BN-er Piet inhuren. De altijd, voor een beperkt aantal mensen, buitengewoon geestige Jandino Asporaat, bijvoorbeeld, zal zo’n 850 euro in ’t uur vragen. Inclusief een kleedkamer met daarin een krat Cola light. (Geen Pepsi) Vier flessen Vieux. En een grootverpakking blauwe M&M’s.  Sylvana Simons, om  eens iemand te noemen, zou, nu Playboy geen optie meer is, best eens 75 000 euro kunnen vragen. Maar ze doet het voor niks als Martin Simek Sinterklaas is.

En wat nou als deze paar simpele maatregelen niet werken? Als er niemand mee wil doen? Wat me sterk lijkt met 160 000 vluchtelingen in alle kleuren. Maar goed, je weet maar nooit. Dan wordt er overgegaan tot  een echte radicale gecompliceerde niets ontziende ingreep. Namelijk het veranderen van de namen van ons illustere tweetal in Sint Pieter en Blonde Klaas.

F. Pels