Godzijdank tv

obese
Volgens de trendwatchers, de kwakzalvers uit de wereld van de communicatie, verandert komend jaar de trend van een wit interieur (ik wist niet eens dat die bestond) in de trend van een gekleurd interieur (dat ik al dertig jaar heb). Zij motiveren deze kloeke bewering met een stukje kouwe grond psychologie over massale angst voor de boze buitenwereld en de daaruit voortvloeiende keuze voor het behaaglijke warm gekleurde nest. De vlucht naar binnen als het ware. En ze zouden je ook kunnen vertellen dat wij  met z’n allen op onze gekleurde meubeltjes het onheil, van bijvoorbeeld asielzoekers die onze dochters van hun fiets gaan sleuren en aanranden negerend, het liefst naar onschuldige lieve televisie zitten te kijken. Feel good tv. Zoals Heel Holland Bakt. DWDD. Ik Hou Van Holland. Boer Zoekt Vrouw. Gooise Vrouwen. Om maar ‘ns een paar kijkcijferkanonnen te noemen  Of de waarzeggers gelijk hebben. Of het door de gekte om ons heen komt. Ik weet het niet, Wat ik wel weet is dat het goeie gevoel vandaag de dag populairder is dan ooit.

Toch blijkt het kijken naar lang & gelukkig voor heel wat mensen niet genoeg te zijn. Ze willen dat er tegen hen ‘gesproken’ wordt: Jullie zijn allemaal heel normaal en verstandig. Er is niets mis met jullie. Met jou niet . En met de rest van je familie ook niet. Dat gaan we je uitgebreid laten zien in onze menselijke dierentuin (mensentuin dus eigenlijk).  Waarvan de hokken formats heten. Met een keur aan lichamelijk en geestelijk gehandicapten, stakkers, zielepieten en normale gekken.  Godzijdank tv   heet dat vanaf nu. (En ik reken er op dat dat in de volgende uitgave van Van Dale staat) .

‘Jezus, wat een vetllap is dat! Daar zal je maar mee getrouwd zijn! Daar valt jouw bierbuikje godzijdank helemaal bij  in ’t niet, Johan.’ /’Schatten hoor, die mongooltjes,maar godzijdank hebben wij normale kinderen.’/’Godzijdank heb jij een moeder, Lieneke, die op haar tweeënvijftigste haar kont niet in een maatje zesendertig luipaard minirokje perst.’/’Je bent toch volledig gestoord en zwakzinnig als je in zo’n verlaten Spaans kutdorp een restaurant gaat beginnen zonder dat je ook maar een woord van de taal spreekt en geen ei kan bakken. Godzijdank dat wij gewoon tevreden zijn met Nederland he Henk.’/’Als ik dat dan zie, die stakkers met veertigduizend euro schuld zonder een cent te makken. Dan denk ik godzijdank dat ik een beetje kan boekhouden.’/’Wat een ongelooflijke vieze smerige teringzooi heeft dat debiele wijf er van gemaakt. Getverderrie!  Godzijdank dat jij een vrouw hebt Gerard, die zo nu en dan wel een beetje opruimt.’/’Ze slaan elkaar bijkans de hersenen in, die idioten  Godzijdank kunnen wij wel goed opschieten met onze buren’./’Je zal zo’n vreselijke ziekte je hele leven maar hebben. Dan mag ik me godzijdank gelukkig prijzen met m’n beetje hooikoorts.’/’Met zo’n maffe moeder krijg je natuurlijk zo’n kreng van een kind. Godzijdank hebben wij onze kinderen wel behoorlijk op kunnen voeden. Ondanks de scheiding.’/’Je zal maar zo’n vogelverschrikker van een man hebben die je hele huis naar de godverdomme klust. Godzijdank is mijn Dennis een echt Gamma-mannetje./ ‘Een beetje jaloers vind ik best leuk. Maar godzijdank belt mijn Bert me niet elke vijf minuten op omdat ie bang is dat ik met George Clooney lig te vozen’.

En dat is nog lang niet met alles. En er komt nog veel meer De format-bedenkers zijn  nu pas goed op stoom. Uiteraard komen ze binnenkort met  Wees Welkom  Waar in het wel en wee van een in huis genomen asielzoeker met de camera gevolgd wordt. (‘Wel behoorlijk moeilijke en dwarse islamieten selecteren natuurlijk, jongens.’) Ook binnenkort verwacht: Constant Geil  Over de verschrikkingen van seksverslaving.  NetNiet  Sportertjes wiens hele jeugd verpest is om de top te halen. Wat net niet is gelukt. Wachten op Sparta  Zielige voetbaltrainers die niet meer aan de bak komen. De Strohalm  Aan lager wal geraakte bijna vergeten artiesten mogen nog een keer proberen te vlammen.  Weggepest  Leraren met burn outs en zenuwinzinkingen worden al dan niet in de psychiatrische inrichting geconfronteerd met hun jeugdige kwelgeesten. Levenslang  Mensen die schuldig zijn aan de dood van een ander luchten hun hart. Total Loss Sukkels die in alles maar dan ook alles volkomen en volledig mislukt zijn nemen voor de camera hun leven door.  Voetvrouw  De allerergste gevallen uit een pedicure praktijk.

Ja, als je het eenmaal in de vingers hebt kun je schier eindeloos doorgaan met het verzinnen van formats voor Godzijdank tv.  Okay nog eentje dan.  Zing Het Maar  Een aantal hevige stotteraars wordt door het seizoen heen geholpen vlot te praten. Geholpen, ja. Want hulp is de dekmantel die het kijken  naar en uitzenden van godzijdank televisie legitimeert. RTL baas Erland Galjaard verklaarde niet zo lang geleden nog, de kritiek op zijn ‘hulp programma’s’ parerend:  Het gaat niet alleen om de kijkcijfers maar ook om de maatschappelijke problemen. Alsof de goeierd ooit een programma dat een nijpend maatschappelijk probleem daadwerkelijk helpt oplossen,maar nog geen vijftigduizend kijkers trekt een dag langer op de buis zou laten

Nee,dan waren begin vorige eeuw de rondtrekkende kermis attracties met een scala aan menselijk wrakhout waaraan de boeren, de burgers en de buitenlui zich konden vergapen, een stuk eerlijker. Het ging daar alleen maar om klinkende munt. Verder geen charitatieve praatjes. Je betaalde en je kon ze zien. De Grootst, Dikste, Kleinste Man/Vrouw Ter Wereld. De Vrouw Met De Baard.  De Vrouw Met De Drie Borsten,  De Man Met Het Ene Oog.  Het Slangenmens. De Siamese Tweeling.  Het Aapmens.  De Levende Mummie.  En, hij schijnt in Slovenië ooit te bezichtigen zijn geweest.  De Man Met De Lul Van Een Meter  En dit laatste zal voor Reinout Oerlemans ongetwijfeld aanleiding zijn om het format  Klein Geschapen  te bedenken (of te jatten). ‘Godzijdank is die van jou groter, Jan’.

F. Pels

 

.