Werrraff..!

Rottweiler

Vorige week hoorde ik van de geniale bezuinigingsactie van het Nederlandse leger. “Pang!”  roepen inplaats van echt te schieten levert een aanzienlijke besparing aan munitie op. Buiten het feit dat je voor een mitrailleur een paar extra spraaklessen nodig hebt, een even eenvoudige als effectieve maatregel.

Ik heb daar een aantal dagen over na lopen denken. Of er met dat principe van nabootsing van klanken op andere gebieden ook bespaard, zeg maar verdiend kan  worden. Een rijdende rechter kan zich door te zeggen: “Dit is mijn besluit. En hier zult u het mee moeten doen pock!”,  toch maar mooi een voorzittershamer besparen. Nu zult u zeggen big deal zo’n hamertje. Maar ik kan u vertellen dat er Voorzittershamers zijn, inderdaad met een grote V, afgebiesd met bladgoud, ingelegd met parelmoer, ooit toebehorend aan Oldenbarnevelt waarvoor toch al gauw een vier-nullen bedrag betaald dient te worden. En zo’n hamer bespaar je je dan dus ook. En de man die dag en nacht elk uur een tot twaalf maal “koekoek” zegt, doet dat ook  niet vanwege zo’n toeristen prul van toch nog 28 Frank 95 uit Zermatt, maar vervangt daar wel een uit het Zwarte Woud afkomstige twee eeuwen oude koekoeksklok van rond de 40.000 euro mee. Kijk dat is nog  ‘ns geld naar werken. En wat te denken van de uiterst slimme persoon die terwijl ie oploskoffie staat klaar te maken “chchchchchchdoet? Die bespaart zich heel simpel zo’n peper dure Italiaanse Bezzera Magica espressomachine. En wat nog veel belangrijker is: hij hoeft ‘m ook niet schoon te maken.

Okay, okay ik weet het. Je hebt van die gierige vrekken, u weet wel het soort mensen dat thuis het bonnetje van de supermarkt met grote precisie napluist om dan, als ze vijftien cent in hun nadeel ontdekken, weer die acht kilometer, want gierige vrekken wonen altijd in een vervallen huisje diep in de polder, naar de firma Deen te fietsen  om daar hun gelijk te halen. Dat soort mensen dus dat te besodemietert is om een geluksmuntje in de fontein te gooien , maar dan wel op een hoog toontje beloep” zeggen. Waarna ze al struikelend over een zwarte kat worden doodgereden door een scootmobiel. Trouwens het lid van de fanfare dat in de optocht ‘traboem, traboemloopt te roepen, teneinde zo’n lullige grote trom te besparen is ook niet geheel van vrekkige smetten vrij. En welke aannemer wil er nu werken met een timmerman die op spijkers bezuinigt door tok, tok, tok” te roepen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat kinderachtige gedoe van al die zwartrijders die in de tram “blieb” zeggen en dan hun OV-kaart net naast het venstertje houden.

De ideale bezuinigende geluidsimitatie doet meer te  dan alleen maar geld besparen. Bijvoorbeeld een paar keer per dag woef” roepen voorkomt al dat dure gesodemieter van aanschaf en onderhoud van een Jack Russel. En je kunt inplaats van sullig de hond uitlaten lekker een uurtje gaan hardlopen. Bovendien, als je bij machte bent ook nog een Rottweiler na te doen werrraff”, geeft je dat niet alleen  een veilig gevoel, mits de Rottweiler kan opschieten met de Jack Russel natuurlijk, maar het bespaart je ook zo’n alarm installatie die afgaat elke keer als er een mot tegenaan vliegt. Ook heel besparend en gezond en goed voor het milieu is even in uw auto gaan zitten, brroomm-brroommdoen, En op de fiets stappen. De laatste is voor de echte levensgenieters onder ons.  Hou een lege wijnfles zonder etiket boven een mooi kristallen glas en zeg “giuck-gluck-gluck-gluck.” Je bespaart veel geld op alle Montrachets en Rothschilds van deze wereld. Je kunt drinken wanneer je wilt. Voor, tijdes en na de lunch. Voor, tijdens en na het diner. En ais je eerlijk tegen je huisarts zegt dat je zo’n achttien glazen wijn per dag drinkt, zal die verbaasd opmerken dat hij nog nooit zo’n gezonde alcoholist heeft gezien.

F. Pels