Vito Fortunato

Vito-Fortunato

Als ik mijn kat die Vito Fortunato heet, een naam die hij als in Italie geboren kater te danken heeft aan Vito Corleone. En de Italiaanse dierenarts. Die toen wij vertelden dat wij dat kleine vieze vondelingetje mee naar Nederland wilden nemen, zei dat het un gatto fortunato was. Als ik dus mijn kat, Vito Fortunato, vertel, vertel ja, want ik weet bijna zeker dat katten veel meer kunnen dan ze voorgeven. De krant van de mat halen. Het huis bewaken. Diepzinnige gesprekken voeren.Schaken. Beleggen. Noem maar op. Alleen omdat ze zo door en door lui zijn hebben ze ooit wereldwijd afgesproken deze vaardigheden strikt geheim te houden. Opdat ze de hele dag onderin de linnenkast op de schone sokken kunnen liggen slapen. Als ik om kort te gaan, mijn huisdier Vito Fortunato dus, vertel hoe simpel het voor hem is om een BND (Bekend Nederlands Dier) of nog liever een WBD (Wereld Beroemd Dier) te worden, kijkt hij mij welwillend aan, om dan vriendelijk maar wel zo van lul jij maar raak z’n ogen te sluiten.

Als ik dan toch gewoon doorga en hem probeer duidelijk te maken hoe moeilijk het is voor de mens om BN-er te worden. En te blijven. Hoe er grenzeloos geslijmd moet worden met Albert en Matthijs. Hoe er kilometers gelopen dient te worden op rode lopers. Uitgelegd bij elke premiere van Nederlandse kinder-arty- low budget- feel good- familie-vrouwen en Hazes films. Waarbij er dan op de after parties, liefst in bijzijn van camera’s, jubelend verklaard moet worden hoe diep ontroerend dan wel buitengewoon geestig het gebodene van de avond was. En pas in de auto naar huis mag de opmerking vallen:” Wat een kut film he.” Dan  springt hij, mijn kat, Vito Fortunato dus, midden in m’n betoog op de bank. Rolt zich op. En gaat met z’n kont naar mij toe liggen slapen.

Ik geef het nog niet op en vertel hem, dat als hij net doet als of hij van plan is van een tafel op een muurtje te springen, Om daar dan plat tegenaan te klappen. En ik film dat op m’n mobieltje, Hij meteen op  YouTube en bij Humberto Tan het Beroemdste Dier Ter Wereld is. Iets waar Patty Brard die ook ergens plat tegenaan klapte, nog een puntje aan kan zuigen. Miljoenen, zo niet miljarden mensen kijken naar hem. Liken hem.Twitteren hem. Zaken waarvan iedere BN-er elke nacht meerdere natte dromen  heeft.” Echt waar hoor, poes.”  Hij doet net of ie slaapt, maar ik zie wel z’n oor richting mijn stem draaien. Zodat ik mij verplicht voel om hem tussendoor even uit te leggen wat een natte droom precies is.  Wellicht hierdoor geïnspireerd staat hij op, rekt zich uit, en verlaat met opgeheven staart de kamer. Om in de linnenkast op de schone onderbroeken rustig verder te slapen.

Normale huis, tuin en keuken katten en dus niet al die rare raskatten waar mensen mee aan het knoeien zijn geweest ( Vito zou zeggen als ie dat mocht:”Er zijn toch ook geen angora leeuwen of schele Siamese tijgers.”) Al de normale katten dus, hechten sterk aan het motto doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Begrijp me goed, dat wil niet zeggen dat ze net zo saai zijn als de mensen die naar deze one liner leven. Integendeel. Ze doen constant hele leuke,ontroerende en eigenwijze dingen.

Al beginnen te eten terwijl je de brokken nog in de bak strooit  Perse in bed op je hoofd willen slapen. Over je toetsenbord lopen, Lang uit op je krant liggen. In elke lege doos plaatsnemen (zelfs als ie te klein is). Altijd  snel op de stoel springen waar jij net wilde gaan zitten.  Overal water uit drinken behalve uit het eigen bakje. Zitten ‘ snelmekkeren’ als er een dikke duif in de tuin loopt. Een kat vindt dat gewoon. Alle katten overal ter wereld doen dat.  Niet meer en niet minder. Dat hebben ze ook ooit internationaal afgesproken. En daar houden ze zich aan. En die toch wel aangename voorspelbaarheid van ons geliefde huisdier maakt dan wel weer dat ik me gek lach als ik op internet een soortgenoot van Vito Fortunato buiten de pot pissend de plank volkomen mis zie slaan

Hoe komt dat? Dat afwijkende gedrag van een heel klein deel van de wereldwijde katten populatie. Ik zal u dat vertellen. In Nederland bijvoorbeeld wonen meer dan zestien miljoen mensen die zich redelijk normaal en tamelijk aangepast gedragen. En zo nu en dan valt er wel ‘ns een uit de boot. De Verwarde Man. Noemen we die dan  De Verwarde Man gooit in Roermond dakpannen op straat. De Verwarde Man steekt de Hoge Veluwe in de fik. De Verwarde Man gijzelt de NOS-studio met een waterpistool.

Tussen al die miljoenen katten loopt ie ook rond: De Verwarde Kat. De Verwarde Kat die van muurtjes en balustrades af sodemietert. Liefst in een modderslootje. Die blaft als een hond, Die scheel in de camera kijkt. De Verwarde Kat die van schrik een meter de hoogte in springt als ie zichzelf in de spiegel ziet.. Die als een sneeuwbal de keuken binnen komt rollen. Die met z’n voorpoten aan een langzaam draaiende ventilator hangt. De Verwarde Kat die een miljarden publiek heeft op YouTube..

Het zal mijn Vito Fortunato allemaal aan z’n reet roesten. Hij is er trots op een normale perfecte kat te zijn. Een kat die zich vijfhoog nonchalant op het randje van het balkon zit te wassen. Die elegant en moeiteloos over een feestelijk gedekte tafel met brandende kaarsen en volle glazen champagne trippelt.  Zonder ook maar iets om te gooien. De Verwarde Kat die er met veel glasgerinkel een kletsnatte puinbak van maakt en en passant een binnenbrand veroorzaakt, verafschuwt hij.

Terwijl Humberto en ik daar toch ontzettend om kunnen lachen.

F. Pels