Een van de…

boeingOp de vlucht van Transavia  spreekt een montere stem van een jonge vrouw tot me op de veiligheidsvideo. Zij vertelt wat ik moet doen in geval van nood. Vanwege de alom heersende vliegangst lardeert ze haar verhaal met geruststellende zinnen als: “Vliegen is een van de veiligste manieren van reizen.” En: “U bevindt zich in een Boeing 737-800. Een van de veiligste vliegtuigen ter wereld.” Dit stelt mij dus geenszins gerust. Een van de. Wat zijn die andere veilige manieren van reizen dan? Wandelen, fietsen, treinreizen, autorijden, liften, ballonvaren, gewoon varen, zeezeilen, motorrijden, busreizen en gewoon lekker op de Solex door Zuid Engeland toeren? En een van veiligste vliegtuigen? Hoort dan bij die anderen soms ook een roestige Tupolev uit Buiten- Mongolië? 

Een van de. Dat wil ik niet. Ik wil als ik vlieg dat het de veiligste manier van reizen is. Desnoods de veiligste manier na wandelen. Of samen met treinreizen en ballonvaren. Ik wil in het veiligste vliegtuig ter wereld zitten. En als het moet dan maar het veiligste vliegtuig samen met  de Fokker Friendship. Ik wil duidelijkheid. Duidelijkheid die nog even adequaat statistisch onderbouwt wordt op de kaart met de veiligheidsvoorschriften die zich in het opbergvak in de stoel voor mij bevindt

Zo hoorde ik afgelopen zaterdag de boekenrecensent van de Tros Nieuwshow over Dimitri Verhulst zeggen dat hij  een van de beste schrijvers van het Nederlandse taalgebied  was. Een van de. Samen ongetwijfeld met Isa Hoes, Kluun, Heleen  van Royen en Laurentien van Oranje. Maar zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Een van de. Het wemelt er van in de media. Een van de beste CD’s van dit nog prille jaar. Een van de meest veelbelovende voetballers die er bij Ajax rond loopt. Freddy Heineken was ongetwijfeld een van Neerlands grootste entrepreneurs van de vorige eeuw. Een van de. Het is een luie gemakzuchtige manier van formuleren waar zo goed als iedere recensent, criticus of journalist veelvuldig gebruik van maakt. Het is iets stoers zeggen en er ogenblikkelijk op terug komen  Het is zowel een compliment als een belediging. En het is vooral een lichtelijk laffe wijze van een mening poneren waar je altijd weer afstand van kunt nemen. “Ja meneer Paradijs, natuurlijk waren Frits Philips en Albert Heijn zeker zo groot als Heineken. Misschien nog wel groter..Maar ik zeg ook een van. Ziet u? Begrijpt u?

Het valt je dus op, als ware het een unicum,  wanneer je iemand hoort zeggen hij is de. Vorige week hoorde ik op de radio de kunstenaar Jan Dibbets het zeggen over de net overleden beeldhouwer Carel Visser.” Terwijl deze kunstenaar op Wikipedia nog een van de belangrijkste constructivistische beeldhouwers van Nederland wordt genoemd, zegt Dibbets over hem: “Carel Visser was de beste beeldhouwer van Nederland”  in het programma Nooit meer slapen.

Wat naar mijn mening momenteel het beste radioprogramma van Nederland is.

F.  Pels.