Slogans

verkiezingen-18_3_2015

Het is volstrekt duidelijk. De komende verkiezingen staan vooral en voornamelijk in het teken van welke partij de meeste grijze duiven verzamelt. Respectabele vogels bestaande uit hoofdzakelijk ex-burgemeesters en ex- net geen burgemeesters, die hun invloed en macht van ooit moeilijk op kunnen geven En die dus maar al te graag plaatsnemen in De Inrichting Voor Politieke Bejaarden. Door de leek ook wel Eerste Kamer genoemd. Ze zijn juist nu extra happig op een zetel en die titel van een sigaar omdat ze straks grote invloed kunnen uitoefenen op de bestuurbaarheid van het land. Even dwarsliggen en je zit op je ouwe dag meteen weer bij Pauw.

Dus gaat het er bij de landelijke partijen alleen maar om hoe groot ze worden. Dus praten ze niet over provincie, waterschap en Eerste Kamer. Dus blijven ze fantasieloos hakketakken over  hoe zwaar klote dan wel hoe absoluut briljant de regering het doet. Hoe fantasieloos zonder enige inspiratie en ambitie dit gebeurt blijkt uit het keurige rijtje posters geplakt op de door de gemeente verstrekte keurige solide plakplaats ( dat tuig van de SP wilde nog weleens wild plakken), bij mij om de hoek. Laat me ze even met u doornemen

DE VVD HOUDT KOERS roept de partij van de blauwe blazers. “Maar God mag weten waarheen” verzuchtte Mark Rutte in een van z’n zeldzame sombere buien. NEDERLAND STERKER & SOCIALER aldus de PvdA. Wat voor een socialistische partij hetzelfde is als een fietsenfabriek die zijn producten aanprijst met JE TRAPT EN JE GAAT VOORUIT. Alexander Pechtold probeerde het nog wel met “Ja maar jongens dit lijkt net of we de laatste jaren hebben stil gestaan. Of nog erger achteruit zijn gegaan“. Waarop zijn flitsende reclamebureau De Merkplaats een ellenlang betoog hield over de diepgang en de multifunctionele toepassingsmogelijkheden van de kreet NU VOORUIT. Het zal me ook eigenlijk aan m’n reet roesten. We winnen toch wel, dacht Pechtold en zei:”Nou vooruit dan maar.” 

De SP herinnert er ons aan dat we de tomaten nog moeten afrekenen. Het CDA kwam eerst met: GEEF BUMA UW STEM. Maar de grap: Dat mocht ie willen, was maar al te gauw gemaakt. Verder hadden ze geen enkel in deze tijd passend idee. Hetgeen niet ongebruikelijk is voor het CDA. Dus gingen ze terug naar de jaren vijftig met: VEILIG & VERTROUWD. Treurig & Truttig. Zou je ook kunnen zeggen. Groen Links is nog steeds helemaal weg van hun eigen briljante vondst: Ja joh en dan maken we groen rood en links groen. Goed he” En lieten het daarbij. HOU JE VAST AAN JE IDEALEN. Zegt de partij met het lelijkste nieuwste logo van Den Haag en omstreken. Ongeacht blijkbaar of die idealen zijn: Zo snel mogelijk stinkend rijk worden. Of: De grootste varkensflat van Brabant bouwen. Met heimwee naar de tijd toen pastoor en dominee vanaf de kansel bepaalden wat je moest stemmen predikt de ChristenUnie GEEF GELOOF EEN STEM Terwijl net iets beter zou zijn geweest in deze tijd van ontkerkelijking: GEEF UW STEM EEN GELOOF.

Over wat er voor de rest nog op dat bord geplakt is wil ik het niet eens hebben. Daar is het echt te klungelig voor. Met, toch nog even noemen, als dieptepunt: STEM OP DE PARTIJ DIE BIJ U PAST. Ja, wat dacht je dan, sukkels, op de partij waar je de pest aan hebt? Rest mij nog Geert Wilders. Van wie iedereen weet dat ie het liefst VOL IS VOL wilde. Martin Bosman wist hem ervan te overtuigen dat iemand hem daar mee voor was geweest. En kwam met het alternatief: GENOEG IS GENOEG. Dat gold betoogde hij, uiteraard voor asielzoekers, Syrische- en bootvluchtelingen, maar ook voor de bouw van moskeeën. Hoofddoekjes. Grachtengordel-journalisten. Belastingverhoging. Europa  Zwarte Pieten kritiek. Dat tuig van Rutte/Samsom. Dierenleed…. Hier werd hij onderbroken door zijn baas die hem goedkeurend op de schouder klopte.

Het is zonder overtuiging met slappe kreten campagne voeren voor iets waar wij uberhaupt niet op kunnen stemmen. Maar als je dat dan toch doet kom dan in jezusnaam met opvallende, uitdagende en meer spraakmakende slogans. Noem dan ‘ns wat, Pels, zou u nu kunnen denken. Nou ben ik reclamebureau De Merkplaats niet. Maar toch: ALS JE MET DE PvdA KUNT REGEREN, KUN JE ALLES. Voor de VVD. MAAR WIJ HEBBEN DIJSSELBLOEM. Voor de PvdA.  DOE MEE MAAK ALEXANDER DE GROTE MP. Voor D’66. DE RAPEN ZIJN GAAR EN DE TOMATEN RIJP! Voor de SP. Maar nog beter kunnen die, ze hebben toch geld zat, de allerbeste politieke slogan ooit GEEN GEZEIK IEDEREEN RIJK! van Koot & Bie kopen. MEER POEN VOOR GROEN. Voor GroenLinks. GOD KIJKT IN HET STEMHOKJE MEE. Voor de ChristenUnie. ZELFS AL SCHOP JE JE KAT. Voor de Partij voor de Dieren. OUD MAAR NOG LANG NIET SENIEL. Voor Ouderenpartij. VIJFTIG IS HET NIEUWE DERTIG. Voor 50+. En voor de PVV tenslotte: MEER, MEER, MEER. (Stemmen uiteraard).

Voor het CDA kon ik helaas niets bedenken.

F. Pels